Hela världen är en enda stor teater där vi alla har våra roller att spela.

Michael Ende

Mina film & boktips

Alkemisten

av Paulo Coelho


Den självpåtagna nyandliga guruns huvudbok. Men kan 65 miljoner verkligen ha fel? Strunt samma. En bok om hur man har allt man söker redan inom sig. Gräv där du står. Hur det äventyr man letar efter är det äventyr man har medan man letar. Det är naturligtvis en briljans när det gäller självutveckling och självhelning. Läs och njut och förbise visst som kan kännas långsökt. Läs den symboliskt.

En ny jord

av Eckhart Tolle


En faktabok. Eller? Eckhart kan vara en torris tycker många, och det är sant. Akademisk så det förslår mest hela tiden. Men det han skriver … ren visdom. Eller om man så vill, visdom i sin renaste form. Här talar han om vilka vi är och hur vi mår. OCH, vilket kan vara viktigare, vad vi kan göra åt den saken. En bok som ger oss begreppen ego och smärtkropp. En bok som förändrar. Jag lovar! Läs allting av Tolle. Om och om igen tills det sitter riktigt ordentligt. Du kommer att tacka mig, eller honom, eller snarare tacka hela världen. Så förändrande är det!

Annes sanningar

av Sia Westlund


Får man rekommendera sin frus bok? Och blir det ännu värre när man själv varit med och skrivit den? Ja, antagligen. Men det kan inte hjälpas. I tio olika sanningar får Anne lära känna sig själv, vi får lära känna Anne, och om vi vill så får vi också lära känna oss själva. Äventyr, självläkning och stor visdom i samma lilla bok. Läste om den häromdagen igen, och jag känner att jag verkligen hade längtat. En bok att läsa om och om igen, för att den helar på så många plan. Samtidigt! Så där ja, nu var det slut med reklamen ☺

Mio, min Mio

av Astrid Lindgren


Det här var en av favoriterna när jag var liten, och det är det faktiskt fortfarande. En sådan fantastisk saga om mörker och ljus, om … ja, ont och gott, fast inte som man tror. Om hur de existerar alldeles intill varandra, är beroende av varandra. Och så resan, transformationen från den man trodde att man var till  den man ville vara. När fantasin blir levande och sagan blir verklig, så har man ett stort stycke litteratur framför sig, även om den riktar sig till nioåringar eller däromkring. Men jag menar vem har egentligen blivit äldre än så? Läs långsamt och känn efter vad som händer …

MINA FILMTIPS

The Abyss (Avgrunden, 1989)


En fantastisk film och ett fantastiskt äventyr som tål att ses om många gånger. Den har allt som en film ska ha: action, kärlek, spänning och … inte minst, en känsla av att vi inte är så ensamma som vi tror. Andlighet förpackad till suverän underhållning.

Kontakt

(1997)


Ställer frågor om vad som finns där ute, egentligen. Eller möjligen, och snarare, vad som finns där inne. Sökandet utåt efter liv, efter vad livet är och i synnerhet döden, leder Jodie Fosters karaktär på en inre resa utan gränser. Frågorna som ställs på vägen är livets stora frågor. Vilka är vi? Var kommer vi ifrån? Vart är vi på väg? Och framför allt, i denna snygga vetenskapliga science fiction-film: Är vi ensamma? Svaret är förstås: Nej.

Cloud Atlas

(2012)


En närmast förtrollande film, som måhända är en smula missförstådd av tittare och kritiker. En del säger att den är rörig på gränsen till obe-griplig. Jag säger:  använd pausknappen, stanna upp och tänk, stanna upp och njut. Vissa sådana här filmer ska ta sex timmar att se. Så här går det i alla fall till om man gör action av inkarnationer. Fascinerande och helt magiskt!

Studio Ghibli

(ett japanskt filmbolag som gör tecknad film)


I princip allt från Studio Ghibli är fantastiskt och får en nästan i en slags trans med sitt lugna tempo. Det ska till japaner att göra magisk film där vad som helst kan hända. Ponyo, Totoro, Spirited Away är perfekta om man vill ana, få en idé om, vad det finns för  varelser mellan dimension-erna. Kikis Expressbud och vår egen Ronja Rövardotter är andra tecknade exempel på magi. Men som sagt, även de mer realistiska filmerna är underbara och andliga långt in på djupet.