Medvetenhet är den viktigaste ingrediensen för förändring.

Eckhart Tolle

Frågor om det andliga

Här  kan du läsa om  det andliga:  Hur funkar det egentligen? Vad är andlighet? Vad är guider och hur kan jag få hjälp av dem? Hur använder jag mig av totem och symboler för att förenkla livet? Varför är det bra att bli mer medveten? Vad är "andra sidan" för något? Ja, helt enkelt allt möjligt som kan vara bra, men framförallt roligt att veta. Jag fyller på sidan efter hand.

Fem frågor och svar om andlighet


1. Vad tycker du är det viktigaste för någon som vill bli mer andlig?

Att vara sig själv. Att inte förändra sig efter några föreställningar, att se bakom våra berättelser om världen, om andra och om oss själva. Att lära känna sina starka och låt oss säga mindre starka sidor. Helt enkelt att känna sig själv. Det är och kommer alltid att vara A och O. Allt annat lägger sig på plats. Det handlar aldrig om att hitta en annan person utan om att hitta tillbaka till sig själv. Återigen, det är därför som jag tycker att ordet vägledare är så bra i det här sammanhanget – att leda folk tillbaka till sig själva, eller till källan, vilket på många sätt är samma sak.


2. Vad är det för mening med att vara andlig?

Tänk att vakna upp en dag utan minne och inte veta vem man är, var man kommer från, vart man är på väg och vad det hela går ut på. Hur hamnade jag här, liksom? Precis så är det för de flesta här på jorden och det är det som skapar förvirring, oro och rädsla. Till viss del är det förstås som det ska, för att vi ska ha möjlighet att lära oss våra ”jordiska läxor”. Men vi har också en förmåga att väcka det vi redan har inom oss till liv – att lära känna sig själv och sitt ursprung ger en känsla av meningsfullhet. Och det i sin tur skapar ett inre lugn som är oöverträffat.


3. Vem skulle du vara utan det andliga?

En tönt tror jag. Jag skojar lite, men det är sant. Jag skulle inte gilla mig. Jag skulle mest vara grinig, full av ego och full av självupptagenhet. Jag skulle vara så arg på omvärlden att jag fick ont i magen och gick åt, alldeles av mig själv. Det har jag provat, det var varken särskilt lyckat eller särskilt bekvämt. Jag föredrar att se det hela som ett samarbete i stället. Utan det andliga förlorar det mesta sin mening och sin färg, och vi skulle famla runt i mörkret. Tänk Platons grotta. Där vill jag inte leva, längre.

4. Varför är det andliga så svårt?

Det andliga är svårt, eller upplevs svårt, för att några viktigpettrar har sagt att det är svårt. Om du får reda på att det där med att gå är helt fel, man ska åka på hjul, i bil eller vad som helst, tar det inte lång tid innan det blir jättejobbigt att använda sina ben. Så är det med åsikterna runt andligheten. En del har förbjudit den, andra har tagit patent på den, och de som söker nya vägar säger ofta att ”sanningen går genom dem” för att få vara lite unika. Men det är din födslorätt att vara andlig. Faktum är att du redan är det, du har antagligen bara glömt det.


5. Vad kräver andligheten av oss?

Ingenting alls faktiskt. Det största missförståndet vi människor har haft i tusentals år är att det krävs någonting, att det skulle vara svårt. Men det är inte sant. Medan du lever på den här planeten, i det här livet, så finns det ett val att göra ditt bästa. Men det är inte andligheten som kräver det av dig utan du själv som väljer det. Och ”det bästa” kan se ut på många olika sätt, med de förutsättningar som du har. Ibland är det helt enkelt att orka kliva ur sängen en grå och tung morgon. Bra, då är det ju så. Det räckte för den dagen.


Men denna enkelhet och kravlöshet skrämmer oss, för vi har fått lära oss att vi inte är tillräckliga och egentligen aldrig kan bli det. Men vi är tillräckliga, vi är redan nog, vi är redan älskade och accepterade och kan aldrig bli någonting annat. Nej, vi kan inte bli ”fördömda”, och nej, vi kan inte bli ”fallna själar.” Det är omöjligt! Du är här för att upptäcka dig själv och vem du är, men det är inget statiskt krav, det är ett äventyr. Måhända emellanåt ett ganska smärtsamt äventyr men likväl ett äventyr. Så du är fri, fri att leva just det äventyret. Varje dag.

Fem frågor och svar om guider


1. Du pratar om att vi alla har våra egna guider, men vad är guider egentligen?

Guider är ett samlingsnamn för de vägledare vi har på andra sidan och som hjälper oss och leder oss rätt här i livet. Det kan vara änglar, avlidna familjemedlemmar, men oftast menar man med guider de som har ett samband med oss i vår större andliga familj. Personer som inte är här nu och inte har varit det under din livstid, men som därför kan hjälpa dig med vem du är och vad du ska göra enligt Livsboken, något ni kommit överens om innan du kom hit. Det troligaste är att du har varit guide till dem tidigare.


2. Har vi haft ett gemensamt liv någon gång?

Ja, du har levt i tidigare inkarnationer med dina guider och skapat en bra energi er emellan, som gör att ni nu litar på varandra för att kunna jobba väl tillsammans. Ni kan ha vuxit upp i samma familj, varit partners eller haft andra starka band. Ni har antagligen gemensamma karman som ni nu kan lösa genom att guida och guidas. Det är därför man kan stå mycket nära sina guider på andra sidan fast man inte setts i det här livet som den man är nu.


3. Vad kan de hjälpa oss med och hur jobbar du själv med guider?

De kan hjälpa, stödja, understryka eller varna när jag är med om något särskilt i livet. Vi är ju lite förvirrade på den här sidan, minst sagt, därför att vi inte kommer ihåg vilka vi är. Många gånger vet man inte säkert vad man ska göra i en situation, eller vilket av flera alternativ man ska välja. Vi kanske gör ”fel” val eller träffar ”fel” personer. Ibland avviker vi helt enkelt från den väg som det är tänkt att vi ska gå, då kan man ha stor nytta av sina guider. De signalerar på en mängd olika sätt som man kan träna  sig i att läsa av och förstå. Man kan också få bekräftelse från dem att man är på rätt väg i stunder av tvivel. I mitt mediala arbete hjälper guiderna mig bland annat genom att visa klientens aura- och chakrafärger, symboler och delar av livskartan, så att jag vet vad vi ska prata om under sessionen och vad klienten behöver hjälp med för att kunna utvecklas och komma vidare på bästa sätt

4. Kan alla vända sig till sina guider eller är det bara medium som kan det?

Alla använder redan sina guider men de flesta vet inte om det. Det finns inget annat sätt att leva på. Alla behöver förstås inte veta något om guider, utan klarar sig alldeles utmärkt ändå. Man kallar det magkänsla, intuition, ödet och en massa andra saker. Tillsammans med guiden har du ett gemensamt avtal om hur du ska ta dig härifrån till dit, göra de där uppgifterna och vara med om de här händelserna. Du utvecklas av  det, och guiden utvecklas av det. Om man lär sig att lyssna och läsa av signalerna och vet hur det fungerar, så går det lättare och man slipper gå så djupt in i det där tvivlet och den där tvekan vi alla känner lite till mans då och då. Men en del klarar livet bra ändå, följer sina guider och planen utan att ha en aning om att de har guider eller en plan. Medvetenhet om hur det funkar brukar förenkla livet, men det är inget måste. Ett medium har lärt sig att i ett vidare perspektiv använda sina guider för att kunna vägleda andra människor. Men det är en träningssak.


5. Hur kan jag ta reda på vilka guider jag själv har?

Åh, det finns massor av sätt. Man kan gå till ett medium, naturligtvis. Man kan drömma om sin guide, man kan få ett namn som liksom hamrar sig in och som man känner sig bekant med utan att veta hur. Man kan titta i en spegel och be guiden visa sig en smula i spegelbilden. Man kan meditera. Man kan titta på sina inkarnationer och få reda på vem som spelat en avgörande roll där. Och man kan gå en kurs i ämnet. Man kan … ja, man kan göra en massa saker. Det viktiga är att man är öppen och lyhörd, såsom med allt andligt, så visar de sig  på ett eller annat sätt förr eller senare. Om det är viktigt för en och man är intresserad så brukar man få  svar. Är man osäker kan man som sagt alltid ta hjälp av ett medium, det är det vi är till för.